Vastuullinen matkailu

Toimimme vahvasti vastuullisen matkailun puolesta. Valitsemme vuosittain Vuoden vastuullisen matkailutoimijan, joka on toiminut uraauurtavasti ja esimerkillisesti. Painotamme valinnassa vastuullisen matkailun osa-alueita, joita ovat ekologinen, ekonominen, sosiaalinen ja kulttuurinen vastuullisuus. Valinta on aina vaikea, koska Pohjois-Karjalassa on vara mistä valita. 

Kihaus Folk ry - vuoden 2023 vastuullinen toimija

Vuoden 2023 vastuullinen matkailutoimija on Kihaus Folk ry. Kihaus Folk ry edistää aktiivisesti kansanmusiikin harrastusta ja sen tunnettuutta. Yhdistys vastaa pitkät perinteet omaavan Kihaus Folkin järjestämisestä.

Arvostamme yhdistyksen pitkäjänteistä toimintaa paikallisen ja kansallisen kansankulttuurin edistämisessä ja esille tuomisessa. Vastuullinen matkailija on kiinnostunut paikan kulttuurista ja perinteistä, aidoista elämyksistä.

Kihaus Folk ry:tä ja Kihaus Folkia ei olisi ilman isoa talkoolaisten joukkoa, tapahtumassa parissa ahertaa joka kesä noin 80 talkoolaista. Haluamme antaa tunnustusta koko yhteisölle, joka mahdollistaa tapahtuman. 

Huoneistohotelli Lietsu - vuoden 2022 valinta

Hotelli perustettiin Joensuun keskustaan v. 2019 "kahden unelman lapsena", kuten hotellin omistajat "piemäntä" Maria Saastamoinen ja "piänaine" Helena Puhakka-Tarvainen kertovat. Unelma kantoi läpi koronavuosien ja tulevaisuus näyttää nyt valoisalta.

Vastuullisuus ilmenee ympäristön kuormituksen minimointina, kestävää taloutta edistävänä liiketoimintana sekä paikallisen kulttuurin kunnioituksena. Yrittäjät näkevät historian, perinteen ja karjalaisen kulttuurin rikkautena.

www.lietsuhotel.fi

Hermannin viinitila - vuoden 2021 valinta

 Hermannin Viinitila on vuonna 1989 perustettu vanhin suomalainen viinitila. Kotimaiset raaka-aineet, laadukkaat tuotteet ja innovatiivinen tuotekehitys ovat yritystoiminnan ytimessä. Yrityksessä uskotaan paikallisuuden voimaan, mutta ei pelätä valloittaa kansainvälisiä markkinoita. Tuotannon ympärille rakentuneet viinimyymälä ja Viinitorni lisäävät Ilomantsin elinvoimaa. 

www. hermannin.fi

Puukarin Pysäkki - vuoden 2020 valinta

Puukarin toiminnassa yrittäjä Anni Korhosen intohimoinen ja tinkimätön asenne karjalaiseen ruokakulttuuriin, perinteisiin ja kestävään kehitykseen näkyy sekä tuntuu. Puukarilla ekologinen ja kulttuurinen vastuullisuus ovat yhtä. Anni profiloi omalla persoonallaan ja toiminnallaan Pohjois-Karjalaa ruokamatkailun ja vastuullisen matkailun maakuntana.www.puukarinpysäkki.fi

Tomi Laurikainen - vuoden 2019 valinta

Näyttelijä ja tanssija Tomi Laurikaisen on tehnyt omaehtoista ja taiteellisesti tinkimätöntä työtä Outokummun kulttuurimatkailun hyväksi. Laurikaisen johtama Juuret-festivaali on ollut omaperäinen kooste tanssia, teatteria ja musiikkia. Tomi asettui tanssiopintojen jälkeen Outokumpuun ja löysi sieltä omat "juurensa".

Juuret-festivaali

Ilovoltti Oy - vuoden 2018 valinta

Ilovoltin toiminta Kolin luonto- ja hyvinvointimatkailussa on esimerkillistä, kestävää ja laadukasta. Erityisen on tarinoiden, taiteen ja paikallisen kulttuurin ottaminen osaksi
luontokokemusta ja -elämystä. Ilovoltin yrittäjät ovat olleet esimerkkinä monelle muulle vastuulliselle toimijalle.

www.feelkoli.fi