Minä lähden Pohjois-Karjalaan

Helsingin kansainvälisillä matkamessuilla 18.1.-21.1.2024 oli esillä maakunnan matkailun koko kirjo. Luontokohteet, nähtävyydet, palvelut ja tapahtumat. Osastolla tapasi iloisen joukon yrittäjiä, emäntiä ja isäntiä, taiteilijoita ja tekijöitä. 

Maisteltiin karjalanpiirakoita ja muita herkkuja sekä tavattiin tunnettuja maailmankarjalaisia. Soitettiin Koistinen Kanteleen maailman ensimmäistä yhteissoittokannelta ja nauttiin ohjelmasta.

Osaston oli rakennettu kestävällä tavalla, Puuartistin toimesta Hiil Oy:n kierrätetystä ja hiilletystä puusta ja suunniteltu ja somistettu luonnon materiaaleilla Marjamailla Design toimesta. Pohjois-Karjalassa vastuullisuus on luonnostaan osa elämäntapaa ja yritystoimintaa.

Saatiin melko yksimielistä palautetta kävijöiltä ja tekijöiltä, että messujen omaperäisin ellei paras osasto! Meidän rennosta menosta tykättiin ja herkkuja maisteltiin joukolla!

Lataa tästä messujen esite ja Pohjois-Karjalan kartta, niin pysyt kartalla!
Alla tiedote osaston rakenteista, lue ja ihastu!

Maailmankarjalaiset

Pohjois-Karjala on maantiedettä ja mielentila. Se on aitoja ihmisiä, jotka eivät turhia tärkeile ja jotka haluavat elää osana luontoa. Toivotamme kaikki osaksi heimoamme ja ilahduttavan moni meillä viihtyy. Osastomme nuotiopaikalle tapasimme muutamia maailmankarjalaisia.

Peltsi eli Mikko Peltola kiersi juuri Susitaipaleen ja osallistuu seuraavaksi Pogostan Hiihtoon. Sami Kuronen makumatkaili Pohjois-Karjalassa ja tuli osastolle maistelemaan aitoja karjalanpiirakoita. Outokummusta kotoisin oleva Esko Kovero muisteli lapsuuttaan kaivoskaupungissa. 

Pohjois-Karjalassa asuva kansainvälisesti tunnettu sellisti Jussi Makkonen tarinoi maakunnan kulttuuriperinnöstä. Fillarimummo Rauni Hietanen muisteli pyöräilymatkaa Espanjaan ja suunnittelee messuilla uusia tempauksia. 

Veila ja yhteissoittokantele

Pohjois-Karjala on kanteleen maakunta. Kantele on modernisoitu Rääkkylässä ja nykyisin se taipuu hienosti rockista klassiseen. Kansallissoittimemme uusin muoto on yhteiskantele, joka imaisi osastolla kävijät soittamaan yhdessä. 

Su 21.1. klo 13-14 osastolla soitti joensuulainen Veila kanteleella poppia,
ja nousi messulavalla klo 15-16.

Karjalaista kulttuuria

Ruoka on iso osa karjalaista kulttuuria, se on perinteisiä pitopöytiä, aitoja karjalanpiirakoita ja iloisia kohtaamisia. Karjalainen kulttuuri kukkii yritysten arkkitehtuurissa, sisustuksessa ja palveluissa. Kädentaitoihin tutustut ja ostat tuliaiset Joensuun Taitokorttelista ja pääsi kallistat kaupungin keskustan karjalaisuuden kehdossa Huoneistohotelli Lietsussa.

Valamon ja Lintulan elävät luostarit ovat avoinna vieraille, messuilla tapaat Veli Stefanoksen ja Nunna Nektarian. Pienempiä kirkkoja ja tsasounia löydät ympäri maakunnan.

Valamon munkkiluostari on ortodoksisen uskonelämän ja kulttuurin elävä keskus. Levollinen ilmapiiri luonnon keskellä rauhoittaa kaikesta kiireestä.

Korpiselkätalo on rajakarjalaisen arkkitehtuurin helmi Hoilolan kylässä. Talo tarjoaa majoitusta, retkipalveluja ja herkullista karjalaista ruokaa.

Lintulan ortodoksinen nunnaluostari avaa kesäisin ovensa vieraille ja talkoolaisille.  Luostarissa voi majoittua ja nauttia kahvilan palveluista.

Parppeinvaaran runokylässä karjalainen kulttuuri elää. Maistat sen Parppeipirtin pitopöydässä ja näet Luontopirtti Mesikän näyttelyissä ja kuulet kanteleen soitossa.

Huoneistohotelli Lietsun laadukkaissa puitteissa kietoudut karjalaisuuteen Joensuun keskustassa. Nautit lähiruoasta ja kiitellystä palvelusta. 

Taitokortteli on osa Joensuun vanhoja porvariskortteleita. Kauppaneuvoksen kahvila, putiikit ja näyttelyt viehättävät sekä paikallisia että matkailijoita.

Ainutlaatuisia luontokohteita

Kolin tuntevat kaikki, mutta kannattaa vierailla myös Koloveden, Patvinsuon ja Petkeljärven kansallispuistoissa. Outokummun Erä- ja luontokeskus on mainio perhekohde. Merkittyjä reittejä maakunnasta löytyy ainakin 171 kappaletta (klikkaa tästä)!

Kolin kansallismaisema lumoaa ympäri vuoden. Luontokeskus Ukko ja sen näyttelyt kannattaa katsastaa. Aktiviteetteja ja palveluja on tarjolla laaja kirjo.

Petkeljärven kansallispuistossa ikihongat humisevat ja lammet välkkyvät 10.000 vuotta vanhalta harjulta. Möhkön kylässä nautit rajakarjalaisesta kulttuurista.

Palokinkoskien ennallistaminen ja järvilohikannan elvyttäminen puhuttaa Heinävedellä. Koskien historia on samalla teollistumisen historiaa. 

Koloveden kansallispuiston erikoisuus ovat kalliomaalaukset ja luolat sekä upeat melontareitit. Utelias saimaannorppa saattaa tosin tulla tervehtimään.

Outokummun Erä- ja luontokeskus on erämaa kämmenellä. Lasten esteetön kalapaikka, 12-järven melontakierros ja Särkiselän upeat uimarannat kutsuvat.

Blue Lake Cruisesin m/s Katrilli risteilee Saimaan norpan kotivesillä Savonlinnassa, Enonkoskella, Heinävedellä ja Rantasalmella. Pääset lähelle luontoa.

Patvinsuon kansallispuisto on Itä-Suomen erämaa. Maisemassa vuorottelevat laajat suot ja komeat metsät. Alueella liikkuu kaikkia Suomen suurpetoja.

Tohmajärven monipuolisilta ja tuoreilta Karelianpoluilta löydät paikkoja, jotka ovat kuin suoraan sadusta. Olit sitten aloittelija tai kokenut vaeltaja, löydät omasi.

Mukavaa majoitusta

Maakunta on täynnä persoonallisia majoituskohteita, yrittäjät ovat itse mukana arjessa ja juhlassa. On hotelleja, motelleja, huviloita, mökkejä ja telttapaikkoja. Moni tarjoaa majoituksen lisäksi ruoka- ja ohjelmapalveluja ja vuokraa välineitä. Hyviä vinkkejä saa jokaiselta. 

Kontiolahdella majoitukseen yhdistyy luontevasti liikunta luonnossa, Motelli Kontio on hyvien liikenneyhteyksien päässä, Vaara Sport tarjoaa liikkujille täysihoitoa ja Kiviniemen tila ohjattuja aktivieetteja. Puulaakso Kontioranta hemmottelee luxusmatkailijoita puitteilla ja palveluilla.

Mökkiloman ja veneilyn voi yhdistää Heinäveden Kermankeitaalla. Kannattaa tutkia huolella koko tarjonta, varmasti löydät omasi ja yllätyt paikan päällä iloisesti.

Motelli Kontion lämminhenkinen palvelu, helppo saavutettavuus, viihtyisä ympäristö ja aktiviteetit takaavat, ettei vierailusi ole viimeinen.

Kermankeidas on kauneinta järvimaisemaa ja parhaita pitoja Heinävedellä. Kesäisin tarjolla majoitusta, ravintola- ja ohjelmapalveluja. Talvisin tilauksesta.

Leveälahden laadukkaissa lomamökeissä elät leveästi. Sinua odottavat Oriveden Telmonselän kauniit rannat, kirkkaat vedet, vanhat männiköt ja luonnonrauha.

Karjalan Helmessä majoitut kodikkaissa lomamökeissä ja huoneistoissa Oriveden rannalla. Jokaisella mökillä on oma piha, ranta ja vene.

Vaara Sport on täyden palvelun harjoittelu-keskus urheilijoille, ulkoliikunnan ystäville ja seuroille. Huippulaatuiset valmennus- ja majoituspalvelut tasokkaissa puitteissa.

Perinteinen Hotelli Kumpu tarjoaa kotoisat puitteet lomalle Outokummun keskustassa. Kahvila, oma leipomo ja ravintola kutsuvat herkuttelemaan.

Ruokkeen Lomakylässä nautit Puruveden kirkkaasta vedestä, lämpimästä hiekkarannasta, maistuvasta ruoasta ja hauskasta tekemisestä!

Lammussa voit kesäisin majoittua ja tutustua paikalliskulttuuriin, sillä vanhassa navetassa on hieno maisemoitu pienoisrautatie sekä maalaismuseo.

Kiviniemen luontotilaltaKolin kansallispuiston vierestä, löydät aitta-, teltta- ja caravanpaikat, saunat, välinevuokrausta ja ohjattuja aktiviteetteja. 

Venejoen Piilo on luontoa ja perinteitä kunnioittaen rakennettu majoituskylä. Likellä on Kolin kansallispuisto, vanhoja metsiä ja paljon toimintaa. 

Itärajan Helmessä majoitut luonnonmukaisesti aitassa, Tentsile puumajoitteessa tai glamping teltassa. Hyvinvointipalveluja ympäri vuoden. 

Puulaakso Kontioranta Oy rakentaa upeita puurakenteisia majoitus- ja kokoustiloja. Messuilla lanseerataan Kosmos Nordic Design Resort -matkailualueen konsepti.

Poikkea joka kylässä

Meillä viihtyy pidempäänkin. Löydät kulttuurikohteita ja kyliä, joiden idyllisiin maalaismaisemiin ei kyllästy. Tapaat aitoja ihmisiä, kuten kuvan Hot Rodders-kerhon porukat Polvijärvellä. Tutustut kotiseutumuseoihin, joissa viihtyy koko perhe. Upeat kirkot olisivat oman retken väärti.

Pohjois-Karjala on kesäteattereiden luvattu maakunta, soittoa ja laulua piisaa. Kesäteattereiden ykkönen on Utran Uusi Teatteri Joensuussa Pielisjoen rannalla. Osastolla vieraana kesän 2024 näytelmän toinen käsikirjoittaja Ilja Teppo.

Outokummun Vanhan kaivoksen upea arkkitehtuuri elää ja on kävijöille avoinna ympäri vuoden. Kaivosmuseo ja  kaivostunneli varsinkin jäävät mieleen.

Liperin Kirkkolahden satama on Saimaan veneilijöiden suosikkikohteita. Kesäisin toimii välinevuokraamo ja ravintola, talvisin pääset avantoon ja pilkille.

Sovintola Kesälahti on kukoistava kulttuurikeskus. Käsityömyymälä, taidegalleria ja kesäkahvila hoituu vapaaehtoisvoimin. 

Taidepuutarha Botania kukkii kesät ja talvet. Trooppinen puutarha lämmittää, kun ulkona tapahtuu. Botania on valotaiteilija Kari Kolan kotipesä ja yritys, joten valotaide on iso osa puutarhaa.

Lasten kaivos herää henkiin kesällä kuten kaivoksen kahvila-ravintola. Itä-Suomen suurimmassa leikkipuistossa viihtyy koko päivän, sisätiloissa sateella.

Näyttelykeskus Kitee on upea 600 m2 näyttelytila kaupungin ydinkeskustassa. Keskuksessa on 7 erilaista kokonaisuutta, mm. näyttely Arabian astioista ja Minikino.

Tohmajärven kirkko on valmistunut vuonna 1756 ja on Pohjois-Karjalan vanhin puukirkko. Kirkko sijaitsee kuvankauniissa Kirkkoniemessä, jonne matka on jo elämys.

Vanhan Puhoksen alue on herännyt uuteen eloon ahkerien kyläläisten voimin. Konsertit, perinnepäivät, leikkipuisto ja Mylly-ravintola kiehtovat vuosittain tuhansia kävijöitä.

Polvijärvi-Seuran ylläpitämä esinemuseo on mainio esimerkki kotiseuturakkaudesta. Museosta löytyy mm. vanha koululuokka, kauppa ja kameranäyttely. Lasten suosikki!

A Nightwish Story – kansainvälisesti uniikki näyttely Nightwish-yhtyeen tarinasta Kiteellä, Tuomas Holopainen kotikunnassa.

Utran Uusi Teatteri ja Utran Uittotupa on ammattimainen kesäteatteri ja tasokas ravintola Pielisjoen rannassa. Kesällä 2024 nähdään lystikäs Kunnon kyyti-teos.

Suomen itäisin kylä Möhkö sijaitsee kauniin Koitajoen kainalossa. Ruukkimuseo kertoo järvimalmin nostosta, metsätöistä ja sota-ajasta. Möhkön kylä palvelee Petkeljärven kansallispuiston kävijöitä.

Tapahtuu kesät ja talvet

Pohjois-Karjalassa ei pakkanen pelota, Joensuussa avataan taas Laulurinteen Lumipuisto  23.2.-10.3.2024. Ampumahiihtokisat kokoavat urheilijat ympäri maailman Kontiolahdelle Biathloniin, josta on muotoutunut kansanjuhla. 

Kesällä on vaikea valita, koska joka pitäjässä ja kylässä tapahtuu. On rokkia, folkkia, teatteria, uistelukisoja, perinnepäiviä ja kaikkea siltä ja väliltä. Meillä tykätään touhuta yhdessä, talkoohenki on kunniassaan.

Kontiolahden ampumahiihtokisat kutsuvat sekä kisaajat että yleisön viihtymään. Seuraava maailmancup kisataan Kontiolahdella 30.11.-8.12.2024.

Liperin leipäpäivillä palkitaan parhaat ruisleivät ja nautitaan sadonkorjuun hedelmistä. Kannattaa tulla kauempaakin leivästään tunnettuun pitäjään!

Karjalanruusun Kukkakuhhaus Rääkkylässä on ilmiö. Kukkapellot, herkulliset tarjottavat ja ohjelma luovat ainutlaatuisen tapahtuman. Kukkia saa ostaa mukaan ympäri vuoden.

Kihaus Folk kutsuu kansanmusiikin ystävät ja leppoisan kesäfestarin ystävät koolle Rääkkylään joka kesä. Tapahtumaa tehdään koko yhteisön voimin.

Karhufestivaalissa veistetään moottorisahalla karhuja, nautitaan Villiruokafestarista ja musiikista. Kunnon festarimeininkiä itärajalla. 

Ilosaaresta se alkoi ja nyt Ilosaarirock on liki 30.000 rokkarin leppoisa festari. Ilosaaressa rokataan Ilovaarirock, joka kokoaa yhteen ne entiset nuoret. Pohjois-Karjalan on soiton luvattu maakunta.

Kiteen Pallo on yksi Superpesiksen menestyneimmistä seuroista kolmella Suomen mestaruudellaan. Katsomossa on tunnelmaa, kun KiPa pelaa! 

Polvijärvi-päivät ovat perinteinen ja sympaattinen kesäinen viikko, joka kokoaa yhteen koko kylän ja kesävieraat. Polvijärvellä on aina mutkaton meininki. 

Sotahistoriaa

Pohjois-Karjala on rajamaakunta, toisen maailmansodan ratkaisevia taisteluja käytiin erityisesti Ilomantsissa. Maakunnassa on toiminut ja toimii lukuisia varuskuntia, joiden toimintaan ja historiaan pääset tutustumaan Kontiolahdella.

Ilomantsin Sotatie on 150 kilometrin mittaisesta tieverkostosta, jonka varrelle tai sen läheisyyteen sijoittuvat kaikki rajavyöhykkeen ulkopuolella olevat sotahistorialliset kohteet.

Joensuun bunkkerimuseo on pala Salpalinjaa, 1 200 kilometrin mittaista talvisodan jälkeen rakennettua linnoitusketjua.

Kontiolahden sotahistorian perinnetila & Muistojen Raja -museo taltioi Kontiolahden alueen maanpuolustus- ja sotahistoriaa. Museo palauttaa alueelle esineistöä, tarinoita sekä muistoja.

Taistelijan Talo sijaitsee EU:n itäisimmän pisteen tuntumassa. Talossa on mm. Lauri Törni- ja Lotta Svärd-näyttelyt. Ravintola, majoituspalveluja ja eräretkiä ryhmille rajan pinnassa. 

Valmiiseen pöytään

Meiltä voit tilaat eväät eräretkelle tai mökille karjalaisen pitopöydän. Koko maakunta on pistetty pakettiin, löydät juuri sinulle tai ryhmällesi sopivat luonto-, kalastus- ja kulttuuririennot. Ammattilaiset pitävät huolta, että kaikki maistuu ja sujuu.

Kontiolahti Outdoor on olemassa, jotta meillä olisi paremmat mahdollisuudet liikkua ulkona. Yritys- ja muut ryhmät löytävät ohjelmapalvelut ympäri vuoden.

Järven Taigan retkillä herkutellaan luonnon helmassa. Opastettuja erä- ja kalastusretkiä. Tukikohtina Luontokeskus Ukko ja Joensuun kauppahalli.

Äksyt Ämmät Oy on äksy vain vastuullisuudesta. Useita sertifikaatteja ansainnut yritys järjestää laadukkaan matkat ja retket ympäri maakunnan. 

Maut ja muistot mukaan

Pohjois-Karjalassa nautit vatsan täydeltä vieraanvaraisuutta ja löydät uusimmat luonnonmukaiset innovaatiot. Emman puodista Joensuun kauppahallista löydät maakunnan herkut ja tuliaiset. 

Emman Puoti Joensuun kauppahallissa myy maakunnan ruokatuotteita, koruja ja kosmetiikkaa. Löydät uudet tuotteet täältä.

Soinilan tilan limpparit, kuohujuomat sekä kynttilät löydät Emman puodista tai Soinilan tilan omista tapahtumista.

Metsämesi-luomuhunaja on 100 % puhdas luonnontuote. Hunajaan ei ole lisätty eikä poistettu mitään.

PURA NORDICA valmistaa käsityönä huippulaadukasta luonnonkosmetiikkaa ja järjestää kursseja ja koulutuksia. 

Akselin Herkkupajan kuivatut luomumansikat, suklaiset mansikat ja vaahtokarkit maistuvat niin mansikalta.

Tuoteankkurin punajuurirelissi, karviaismarjahillot, tyrnihilloa, salaattikastikkeita ja paljon muuta.

Pielisen kalan tuotteet ovat puhdasta suomalaista luonnonkalaa säilöttynä ja ilman lisäaineita.  

Uniikit Valoa Korut valmistetaan yksilöllisesti Tohmajärvellä vanerista ja hopeasta.

Villiyritys valmistaa laadukkaita makusuoloja, yrttiteetä sekä järjestää mm. yrttiluentoja ja hyvinvointi-iltoja.

MaitoKarelia on Artesaanimeijeri, joka jalostaa A2-maidosta jogurtteja, piimää, viiliä ja tuorejuustoa.

Lintulan luostarin tuohukset, yrttiteet ja -suolat on valmistettu luostarissa sisarten ja vapaaehtoisten toimesta.

Syttis-sytykepallo on vaivaton ja ekologinen tapa uunin, takan tai nuotion sytytykseen. 

Eikä tässä vielä kaikki...

Nyt olet nähnyt vasta murto-osan siitä, mitä maakunnasta löytyy. On lukuisia kohteita, polkuja, persoonia, tapahtumia ja yrityksiä, joita voit tutkia VisitKarelian upealta koko maakunnan kattavalta sivustolta tai tutkia kuntien omia sivuja. Kunnilla ja kylillä on oma identiteettinsä, joka selviää vain tutkimalla ja tutustumalla.

Heinäveden tunnetuin kohde on Valamo, mutta myös Koloveden kansallispuisto, uusi satama-alue, kesäkahvilat, majatalot ja kulttuuritapahtumat kutsuvat.

Liperi tunnetaan leipäpitäjänä ja idyllistä maalaismaisemaa riittää. Löydät peräti 10 museota, mainioita matkailuyrityksiä ja Kirkkoniemen sataman.

Polvijärven ihanat maalaismaisemat ja leppoisa elämänmeno kutsuvat pysähtymään ja nauttimaan keskustan palveluista ja elävistä kylistä.

Ilomantsi tunnetaan karjalaisesta kulttuu-rista, Hermannin viinitornista, Karhu-festarista, sotahistoriasta ja Petkeljärven ja Patvinsuon kansallispuistoista.

Outokumpu tunnetaan Vanhasta kaivoksesta, josta on tehty matkailukohde sekä Erä- ja luontokeskuksen upeista järvimaisemista ja  aktiviteeteista.

Sydänkarjala yhdistää Keski-Karjalan kunnat Kiteen, Rääkkylän ja Tohmajärven matkailukohteet ja yritykset. Kulttuuria, upeita reitistöjä ja palveluja joka makuun.

Joensuun on maakunnan keskus, jossa tapahtuu kesät ja talvet. Paikka lomaselle, jonka aikana voi nauttia keskustan kulttuuririennoista tai mökkilomasta.

Kontiolahti profiloituu urheilun, puurakentamisen ja sotahistorian kuntana. Matkailu kasvaa ja sen kehittäminen otetaan tosissaan.

Tästä voit klikata koko maakunnan tarjonnan, mukana tunnetuimmat kohteet Koli ja Bomba sekä kymmeniä kohteita, yrityksiä ja tapahtumia. Tervetuloa! 

Otsikkosi

Reilusti Reissukyydillä
Pohjois-Karjalaan

Nyt sinun tekisi kovasti mieli lähteä Pohjois-Karjalaan, mutta ei kyytiä tai et haluaisi yksin tai kaksinkaan ajella. Vastaus on Reissukyyti-sovellus, jonka avulla voit jakaa kyydin turvallisesti ja kätevästi. Ota reilusti Reissykyyti!

Ota meihin yhteyttä!

Hankkeen toteutuksesta vastasi Pohjois-Karjalan Matkailu ry. Tärkeä kumppani oli VisitKarelia Oy, jonka kuva- ja videomateriaalia käytettiin viestinnässä. Kumppaneita ja hankkeen rahoittajia olivat myös kunnat ja yritykset.

Hankkeen toimisto:
Tiedepuisto/3A/Coworking-tila, Länsikatu 15, 80110 Joensuu

Anton on Pohjois-Karjalan Matkailu ry:n puheenjohtaja, yrittäjäksi syntynyt. Ohjasi hanketta, vastasi osastosta ja osallistui viestintään.

Anton Sutinen

 Puheenjohtaja
p. 050 305 1120
anton.sutinen@gmail.com

Marja on yhdistyksen sihteeri ja vastuullisen matkailun kehittäjä. Vastasi  ohjelmasta, yhteistyöstä kuntien ja yritysten kanssa sekä viestinnästä.

Marja Tiittanen

 projektipäällikkö
p. 050 598 3290
marja.tiittanen@pohjoiskarjalaan.fi