Vastuulliset matkailutoimijat

20.05.2022

Valitsemme vuosittain toimijan/yrityksen/henkilön, joka on edistänyt esimerkillisellä tavalla vastuullista matkailua. Otamme ehdotuksia vastaan, vastuullisuus on myös yksi retkiemme kriteereistä, kun valitsemme kohteita ja yrityksiä.

Lietsun emännät Helena Puhakka-Tarvainen ja Maria Saastamoinen, kuva: Huoneistohotelli Lietsu
Lietsun emännät Helena Puhakka-Tarvainen ja Maria Saastamoinen, kuva: Huoneistohotelli Lietsu

Huoneistohotelli Lietsu - vuoden 2022 valinta

Hotelli perustettiin Joensuun keskustaan v. 2019 "kahden unelman lapsena", kuten hotellin omistajat "piemäntä" Maria Saastamoinen ja "piänaine" Helena Puhakka-Tarvainen kertovat. Unelma kantoi läpi koronavuosien ja tulevaisuus näyttää nyt valoisalta.

 Vastuullisuus ilmenee ympäristön kuormituksen minimointina, kestävää taloutta edistävänä liiketoimintana sekä paikallisen kulttuurin kunnioituksena. Yrittäjät näkevät historian, perinteen ja karjalaisen kulttuurin rikkautena.

"Soita sie, mie laulan!" Tuntojen soinnut ja elämän tahdit, nehän meillä raikaa!

Sisustuksessa on käytetty paikallisten ja kotimaisten yrittäjien tuotteita sekä kierrätettyjä aarteita. Jokainen huoneisto kertoo oman tarinansa paikallisesta historiasta, kulttuurista tai luonnosta. Hymy ja nauru ovat herkässä asiakkaiden kohtaamisessa.

 Lietsu toimii tiiviissä yhteistyössä oppilaitosten ja kasvattaa näin uutta vastuullisen matkailun sukupolvea.

Hermannin viinitila - vuoden 2021 valinta

 Hermannin Viinitila on vuonna 1989 perustettu, vanhin suomalainen viinitila sekä ensimmäinen kuohuviinitila. Puhtaat kotimaiset raaka-aineet, laadukkaat tuotteet ja innovatiivinen tuotekehitys ovat yritystoiminnan ytimessä. Yrityksessä uskotaan paikallisuuden voimaan, mutta ei pelätä valloittaa kansainvälisiä markkinoita.

 Tuotteiden ja tuotannon ympärille rakentuneet viinimyymälä ja Viinitorni ovat kasvaneet merkittäviksi matkailukohteiksi. Hermannin Viinitila profiloi koko Pohjois-Karjalaa vieraanvaraisena ja mielenkiintoisena matkailualueena. 

www. hermannin.fi

Puukarin Pysäkki - vuoden 2020 valinta

Puukarin toiminnassa yrittäjä Anni Korhosen intohimoinen ja tinkimätön asenne karjalaiseen ruokakulttuuriin, perinteisiin ja kestävään kehitykseen näkyy sekä tuntuu. Puukarilla ekologinen ja kulttuurinen vastuullisuus ovat yhtä. Anni profiloi omalla persoonallaan ja toiminnallaan Pohjois-Karjalaa ruokamatkailun ja vastuullisen matkailun maakuntana.

www.puukarinpysäkki.fi

Tomi Laurikainen - vuoden 2019 valinta

Näyttelijä ja tanssija Tomi Laurikaisen on tehnyt omaehtoista ja taiteellisesti tinkimätöntä työtä Outokummun kulttuurimatkailun hyväksi. Laurikaisen johtama Juuret-festivaali on ollut omaperäinen kooste tanssia, teatteria ja musiikkia. Tomi asettui tanssiopintojen jälkeen asumaan Outokumpuun ja löysi sieltä omat "juurensa".

Juuret-festivaali

Ilovoltti Oy - vuoden 2019 valinta

Ilovoltin toiminta Kolin luonto- ja hyvinvointimatkailussa on esimerkillistä, kestävää ja laadukasta. Erityisen ansiokasta on tarinoiden, taiteen ja paikallisen kulttuurin ottaminen osaksi
luontokokemusta ja -elämystä. Ilovoltin yrittäjät ovat olleet esimerkkinä monelle muulle vastuulliselle matkailualan toimijalle.


www.feelkoli.fi