Rakkaudesta maakuntaan ja matkailuun

 Yhdistyksen tarkoituksena on edistää matkailua ja retkeilyä Pohjois-Karjalassa, tehdä kaunista luontoa ja paikallista kulttuuria tutuksi turisteille. Tuomme esille kohteita, yrityksiä ja ihmisiä pinnan alta, aitoa ja outoa pohjoiskarjalaisuutta.

Korona sai ihmiset matkailemaan kotimaassa. Nyt pidetään yhdessä huolta siitä, että trendi jatkuu ja ulottuu Pohjois-Karjalaan. Meillä on vielä tilaa tulla ja olla.
 
Yhdistyksen toiminta on taloudellisesti ja poliittisesti sitoutumatonta. Hallituksessa on matkailualan yrittäjiä, kehittäjiä, opettajia ja alueellisten matkailuyhdistysten edustajia.

Yhdistyksemme hallitus:

Anton Sutinen, puheenjohtaja, yrittäjä, Ylisoutajan jäätelökioski, Anton Auttaa
Veli Lyytikäinen, varapuheenjohtaja
Airi Okkonen, sihteeri, puheenjohtaja, Joensuun Matkailuoppaat ry
Lauri Jänis, projektipäällikkö, Liperin kunta
Mari Karjalainen, projektipäällikkö, Joensuun kaupunki
Sanna Karstikko, lehtori, Riveria
Liisa Mononen, yrittäjä, Anssilan maatila, Ilomantsin Matkailuyhdistys ry
Kaisa Vallius, Melontakaverit, Outokummun Matkailijayhdistys ry

Pohjois-Karjalan matkailuyhdistykset

Meillä eletään matkailuyhdistysten uutta tulemista. Eikä ihme, koska yhdistyksessä on matala kynnys tulla mukaan ja tervetulleita ovat matkailuyritysten lisäksi kaupan ja palvelualan yritykset, yhdistykset, taiteen tekijät, käsityöläiset ja aktiiviset kuntalaiset. Kaikki, ketä matkailu kiinnostaa ja koskettaa. 
 

Kytömäen kivi, kuvaaja Anna Vaara.
Kytömäen kivi, kuvaaja Anna Vaara.

Heinäveden Matkailuyhdistys

Heinävesi tunnetaan Valamosta, mutta matkailijalle on tarjolla myös kiinnostavia muinaismuistoja. Yhdistys ylläpitää visitheinävesi-sivustoa ja järjestää tapahtumia.

Yhdistyksen puheenjohtaja Puromäen tilan yrittäjä Hanne Kinnunen.
Yhdistyksen puheenjohtaja Puromäen tilan yrittäjä Hanne Kinnunen.

Liperin Matkailuyhdistys

Liperin yhdistys perustettiin keväällä 2022 yhteistyössä kunnan kanssa. Yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää visitliperi-sivustoa ja lisätä toimijoiden yhteistyötä.

Möhkön Mantan iloiset emännät.
Möhkön Mantan iloiset emännät.

Möhkön Matkailuyhdistys

Möhkö, Suomen itäisin kylä sijaitsee Ilomantsin kunnassa, kiven heiton päässä Venäjän rajasta. Petkeljärven kansallispuisto löytyy aivan Möhkön kylän vierestä. Yhdistys ylläpitää mohko.net-sivua ja yhdistää kylän toimijoita.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Eero Tuomisto.
Yhdistyksen toiminnanjohtaja Eero Tuomisto.

Ilomantsin Matkailuyhdistys

Ilomantsin tunnistaa messuilla ja toreilla yhdistyksen kokoamilla osastoilla. Yhdistys tekee näyttävää Ilomantsin esitettä ja vastaa visitilomantsi-sivustosta.

OKUfest avaa Outokummun matkailukesän.
OKUfest avaa Outokummun matkailukesän.

Outokummun Matkailijayhdistys

Matkailuyhdistyksen toiminta käynnistettiin tauon jälkeen vilkkaasti. Yhdistys vastasi Särkiselän leirintäalueen toiminnasta vv. 2020-2022 ja Uuteen nousuun -matkailuhankkeesta vv. 2021-2022, joka tuotti visitoutokumpu-sivuston. Kesällä 2023 yhdistys on perinteisen OKUfestin pääjärjestäjä.

Kuva: Iffland, Heinrich, Historian kuvakokoelma, Matkailun edistämiskeskuksen kokoelma.
Kuva: Iffland, Heinrich, Historian kuvakokoelma, Matkailun edistämiskeskuksen kokoelma.

Kolin Matkailuyhdistys

Koli on ollut maakunnan matkailun kärki karelianismin ajoilta saakka. Matkailuyhdistys on luonut pohjan Kolin menestykselle vuosien sitkeällä työllä. Yhdistyksen perustama Kolin Matkailu Oy vastaa koli-sivustosta, matkailuneuvonnasta, kehityshankkeista ja yritysten palvelujen myynnistä.

Yhdistyksen 125-juhlavuoden historiikki

Pohjois-Karjalan Matkailu ry:n historia on samalla Pohjois-Karjalan matkailun historiaa. Yhdistys perustettiin vuonna 1893 karelianismin myötä. Aktiiviset kansalaiset halusivat tehdä kaunista kotimaata ja sen kansaa tunnetuksi ja helpottaa matkustamista. 


Yhdistys otti kantaa matkailun edistämisen puolesta, mutta myös avasi liikennereittejä, painoi karttoja ja esitteitä sekä perusti matkailumajan Kolille. Vuosien varrelle mahtuu matkailutoimiston ja leirintäalueen hoitamista sekä laskettelubussien järjestämistä Kolille. 

Yhdistyksen 125-vuotishistoriikin kirjoitti FM Sirpa Sulopuisto yhdistyksen kunniajäsenen Jouko Kälviäisen lahjoituksen ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton rahoituksen turvin.

Yhdistyksen entinen pitkäaikainen puheenjohtaja Raija Särkkä, ex-matkanjohtaja Mirja Pihlaja, ex-toiminnanjohtaja Tuija Kivilinna ja Sirpa Sulopuisto. Kuva: Marja Tiittanen.
Yhdistyksen entinen pitkäaikainen puheenjohtaja Raija Särkkä, ex-matkanjohtaja Mirja Pihlaja, ex-toiminnanjohtaja Tuija Kivilinna ja Sirpa Sulopuisto. Kuva: Marja Tiittanen.

Liity jäseneksi

Tule mukaan osallistumaan, kannattamaan, verkostoitumaan ja vaikuttamaan. Toimintamme on poliittisesti ja taloudellisesti sitoutumatonta. Kirjoitetaan yhdessä maakunnan matkailun uusi luku!